Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ziołowy boczek do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczony boczek do chleba to kolejna smaczna propozycja na świąteczny stół. Boczek jest szybki w przygotowaniu i zarazem pyszny.

Ziołowy boczek do chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowy boczek do chleba

 

  • 1kg surowego boczku
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki bazyli

Sposób przygotowania:

Ziołowy boczek do chleba
Boczek myję i osuszam. Wszystkie inne składniki mieszam ze sobą dokładnie i marynuję nim ze wszystkich stron boczek. Boczek nakłuwam z każdej strony. Zamarynowany boczek wkładamy do foli do pieczenia i zamykamy. Taki boczek wkładamy do lodówki na 12 h. Po tym czasie pieczemy boczek przez ok 1,5 h w temp 180 stopni . Pod koniec można naciąć folę aby przypiec boczek.
Ziołowy boczek do chleba
Wszystkie inne składniki mieszam ze sobą
Ziołowy boczek do chleba
Boczek zamarynować , ponakółwać widelcem
Ziołowy boczek do chleba
Zamarynowany boczek wkładamy do foli do pieczenia i zamykamy. Taki boczek wkładamy do lodówki na 12 h.
Ziołowy boczek do chleba
Po tym czasie pieczemy boczek przez ok 1,5 h w temp 180 stopni .