mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, sycące danie z ziemniaków, szpinaku i fety

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą
Ziemniaki dokładnie szoruję, wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżkę soli i gotuję w mundurkach pod przykryciem. Ugotowane ziemniaki wyjmuję, studzę, po czym nacinam nożem tworząc kieszonki. Szpinak rozmrażam. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i cebulę, podsmażam na rumiano. Dodaję rozmrożony szpinak i całość chwilę duszę. Doprawiam do smaku przyprawami. Na koniec do szpinaku dodaję pokruszony ser feta i mieszam. W wersji dla mięsożernych można dorzucić do nadzienia trochę podsmażonej kiełbaski czy szynki. Nacięcia w ziemniakach napełniam farszem szpinakowo-serowym i układam na papierze na blasze. Ziemniaki spryskuję oliwą w sprayu. Wstawiam do nagrzanego do 180*C pieca i zapiekam ok. 20 minut.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą
Ziemniaki oczyszczam i gotuję w mundurkach
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą
W rondlu podsmażam na tłuszczu pokrojoną cebulkę z czosnkiem
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą
Ugotowane ziemniaki w mundurkach nacinam jak na zdjęciu
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą
Ziemniaki napełniam farszem szpiankowo-serowym