ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Ziemniaczki po Holendersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ziemniaczki z sosikiem cebulowym

Ziemniaczki po Holendersku

Składniki:

Ziemniaczki po Holendersku

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki po Holendersku
Gotujemy garnek osolonej wody. W tym czasie ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry a następnie w grubą kostką. Do gotującej się wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki odlewamy na sitko i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, tyle aby ziemniaczki zanurzone w nim był tak do połowy. Dajemy ziemniaki i smażymy do momentu aż się zarumienią. Gotowe ziemniaczki osączamy na ręczniku papierowym i dajemy na talerz. Wg uznania posypujemy ziołami prowansalskimi. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Do kubka dajemy majonez, jogurt i 3/4 pokrojonej cebuli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Sosik wykładamy na talerz z ziemniakami i posypujemy pozostałą cebulą.