SUPERPRZEPIS

Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Oszczędnie z kurkami proszę . U mnie grzyby w tym i kurki pojawiają się tylko wtedy gdy je kupię . A od tego kieszeń boli :)

Składniki:

Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami

 

  • usmażonych na maśle kurek (20 dag kurek + 2 łyżki masła)-mogą być mrożone
  • 5 średnich ziemniaków
  • 12,5 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1,5 marchewki
  • 1/2 małej pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej części pora
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1/2 szklanki pokrojonego kopru
  • listek lubczyku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • przyprawa do zup ( ulubiona )

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami
Obrać i umyć warzywa . Pokroić : ziemniaki w kostkę, cebulę w piórka, 1 marchew w ozdobne kwiatki ( pół zostawić w całości ), seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach , a por w cienkie paseczki pokrojone drobno. Do garnka wrzucić warzywa i kurki ( razem z masłem na którym się smażyły ), listek lubczyku . Mięso wymieszać z pieprzem , szczyptą soli i suszonym koprem ( lub świeżyć - ja zużywam po prostu suszony który mam z gratisów).Brać malutkie kawałki mięsa i obtaczać w rozsypanej na talerzu lub desce mące .Wrzucać na gotującą się zupę . Z ugotowanej zupy wyjąć łyżka cedzakową połówkę marchewki ( tą w całości nie krojoną i trochę ziemniaków i rozetrzeć je na miazgę np. widelcem. Włożyć do zupy by ją zagęścić. Rozrobić ze śmietanką 1 łyżkę mąki tak by nie było grudek i wlać do zupy . Zagotować. Dodać koper- wymieszać . Chwilę trzymać na małym gazie. Doprawić do smaku ulubioną przyprawą do zup . * Umyte i osuszone kurki wrzucam na patelnie na masło i smażę mieszając aż odparuje płyn który puszczą. Przekładam do pojemniczków i mrożę .
Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami
Kurki oczyscić i usmażyć na maśle aż odparuje płyn
Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami
Warzywa i grzyby umieścić w garnku- zalać wodą i gotować
Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami
Przygotować masę mięsną - uformować pulpeciki i obtoczyć w mące
Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami
Wrzucać na wrzącą - gotującą się zupę i gotować