Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaczano - marchewkowe placki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki można smażyć na smalcu lub na oleju.

Ziemniaczano - marchewkowe placki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczano - marchewkowe placki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano - marchewkowe placki
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.( nadmiar wody z utartych ziemniaków odlać) Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Utarte ziemniaki i marchew włożyć do miski, dodać jajko, mąki, śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ziemniaczano - marchewkowe placki
Marchew i przyprawy dokładnie wymieszać z utartymi ziemniakami.
Ziemniaczano - marchewkowe placki
Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Ziemniaczano - marchewkowe placki
Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.