Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna propozycja na tani, nieskomplikowany obiad - bezmięsny i beztłuszczowy. Kulki są bardzo smaczne, serdecznie polecam !

Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą
Gotuję ziemniaki, w drugim garnku równocześnie gotuję kaszę jęczmienną z soczewicą . Ziemniaki duszę widelcem na gładką masę i dodaję do niech dokładnie odcedzoną kaszę, a potem szczypiorek, jajko, sól i pieprz do smaku - zarówno ziemniaki, jak i kasa mogą być ciepłe. Lekko mieszam (tyle tylko, żeby składniki się połączyły), dodaję mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz mieszam i formuję dłonią kulki wielkości mandarynki. Tak przygotowane kulki układam na blasze wyłożonej papierem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. - piekę ok. 50 minut, a przed końcem pieczenia smaruję kulki mlekiem. Podaję ze szczypiorkiem i jogurtem. 
Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą
Trzeba połączyć ugotowane ziemniaki i kaszę z soczewicą
Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą
Gdy masa jest gotowa formujemy kulki wielkości mandarynki
Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą
Pieczemy kulki przez 50 minut w 190 stopniach C.
Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą
Z zewnątrz są chrupiące, a w środku kremowe