Zielone szparagi z sadzonymi jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sezon na szparagi w pełni. Moje ulubione to zielone, takie prosto z pola. Gotuję je na parze lub smażę przez dosłownie pięć minut. Dzisiejsza wersja to szparagi podane z sadzonymi jajkami, oprószone płatkami chili. Niebo w gębie.

Zielone szparagi z sadzonymi jajkami

Składniki:

Zielone szparagi z sadzonymi jajkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi z sadzonymi jajkami
Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki.

Na patelni podgrzewamy oliwę, kładziemy szparagi, oprószamy solą i chili, patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut.

Po tym czasie na patelnię wbijamy jajka, ponownie przykrywamy i smażymy kolejne 5 minut.

Przed podaniem posypujemy rukolą.