Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwszy raz wykorzystałam ziarna chia do upieczenia chleba. Dodatkiem były także bakalie. W smaku wyszedł bardzo dobry. Polecam.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Składniki:

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

 

  • 750 mąki krupczatki
  • 250 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g fig suszonych
  • 200 g moreli suszonych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka ziaren chia
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

1.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku
Przygotowanie miski i wsypanie do niej mąki

Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać łyzką.

2.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku
Pokrojenie na mniejsze części suszonych bakalii

Suszone figi i morele pokroić na mniejsze części i dodać do mąki, znowu wymieszać.

3.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku
Wsypanie do miski słonecznika, ziaren chia i pinii

Dosypać słonecznika, ziarna chia oraz orzeszki piniowe, za każdym razem mieszać.

4.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku
Wsypanie do miski cukru i wymieszanie łyzką

Wsypać cukier biały, wymieszać łyżką.

5.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku
Wsypanie soli i wymieszanie łyżką

Wsypać sól kuchenną, znowu wymieszać.

6.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Świeże drożdże poskubać palcami i dodać do reszty składników. Za każdym razem mieszać.

7.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Na koniec wlać letnią wodę.

8.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

9.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek, pozostawić jeszcze na około 15 minut.

10.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Wystudzić chlebki na kratce.

12.

Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb