SUPERPRZEPIS

Żeberka w kawie

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Żeberka w kawie Więcej zdjęć (4)

Te żeberka to prawdziwy majstersztyk. Dodatek kawy podkreśla ich słodki i niepowtarzalny smak. Z pewnością warto je przygotować.

Składniki:

Żeberka w kawie

 

  • 1 kg żeberek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula,
  • MARYNATA:
  • 3 łyżeczki kawy mielonej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 1,5 łyżki sosu worcestersheire,

Sposób przygotowania:

Żeberka w kawie
Żeberka dzielimy na porcje. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Jeśli żeberka są tłuste to obsmażamy je, aby tłuszcz się wytopił. Zaparzamy kawę: na 3 łyżeczki kawy 1 szklanka wody. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy pokrojoną drobno cebule. Żeberka wkładamy do marynaty, mieszamy je, aby sos dokładnie je pokrył. Żeberka odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je 1 h pod przykryciem w 180 stopniach, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 1h, co jakiś czas mieszamy je. Podajemy np. z pieczywem. Życzę smacznego :-)
Żeberka w kawie
Żeberka dzielimy na porcje. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron.
Żeberka w kawie
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy pokrojoną drobno cebule.
Żeberka w kawie
Żeberka wkładamy do marynaty, mieszamy je, aby sos dokładnie je pokrył.