SUPERPRZEPIS

Zdrowe, kolorowe donaty

  • 8
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zdrowe, kolorowe donaty Więcej zdjęć (10)

Pyszne, kolorowe i zdrowe donaty czyli paczki z dziurka, pieczone w piekarniku. Dodatek buraczka, kakao i zielonego proszku uczynił je mięciutkimi i ciekawszymi.

Składniki:

Zdrowe, kolorowe donaty

 

  • 300 g maki pszennej tortowej plus około 1 szklanki przy końcowym wyrabiainu ciasta

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 2 jajka o temperaturze pokojowej

 

 

 

 

  • 2 łyżki proszku z trawy pszenicznej

 

  • 1 malutki buraczek czerwony starty na tak zwana miazgę ( wyszła mi duża, pełna łyżka )

 

  • śmietanka słodka ( 3 łyżki )

 

 

  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Zdrowe, kolorowe donaty
Mleko, masło i cukier zagrzać w rondelku, przestudzone ale cieple wlać do miski i dodać drożdże. Odstawić na 10 minut. Potem wbić dwa jajka i wymieszać.

Do większej miski wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli, dodać przygotowaną miksturę z mleka, masła, cukru i drożdży, dobrze wymieszać by składniki się połączyły i powstało dość luźne ciasto.

Ciasto podzielić na 3 równe części, czyli przełożyć do trzech misek. Do jednej części dosypać kakao, do drugiej proszek z trawy pszenicznej a do trzeciej startego na miazgę buraczka.

Każdą część ciasta starannie wyrobić, dosypując odpowiednią ilość mąki ( do części z kakao i proszku z trawy pszenicznej dosypałam po 2 łyżki mąki, do części z buraczkiem - około pół szklanki mąki).

Wyrobione, kolorowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść, i raz jeszcze pozostawić wyrosło.

Ciasto rozwałkować na posypanej maka stolnicy i wycinać kola, W każdym kole zrobić małą dziurkę, czyli wyciąć mniejsze kółeczko.

Krążki poukładać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte donaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 20 minut. Upieczone można polać polewą z czekolady i śmietanki i posypać posypka ale można sobie tez zjeść takie bez żadnych dodatków.

Aby wykonać polewę, należy czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Zdrowe, kolorowe donaty
Wyrobione ciasto zielone z dodatkiem proszku z trawy pszenicznej
Zdrowe, kolorowe donaty
Wyrobione ciasto z dodatkiem ciemnego kakao
Zdrowe, kolorowe donaty
Wyrobione ciasto z dodatkiem czerwonego buraczka
Zdrowe, kolorowe donaty
Zielone krążki z dziurkami przed wyrośnięciem
Zdrowe, kolorowe donaty
Kakaowe krazki podczas wyrastania
Zdrowe, kolorowe donaty
Krazki buraczkowe
Zdrowe, kolorowe donaty
Donaty upieczone
Zdrowe, kolorowe donaty
Część już oblana polewa
Zdrowe, kolorowe donaty
Donat w środku