Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Lubię stosować świeży szpinak do potraw, a teraz jest na niego pora więc wykorzystuję go w różny sposób. Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem pod sosem beszamelowym to doskonałe danie obiadowe lub kolacyjne.

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem

Składniki:

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem

naleśniki

  • 250 g maki
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju

szpinak

sos beszamel

do posypania

  • 1 łyżka tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem

naleśniki

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem
Usmażone naleśniki do przygotowania zapiekanki

Podane składniki na naleśniki zmiksować. Usmażyć kolejno naleśniki wylewając porcjami ciasto naleśnikowe na rozgrzaną patelnię.

przygotowanie szpinaku

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem
Podsmażony szpinak do przygotowania zapiekanki

Świeży szpinak opłukać i zblanszować. Pokroić ale nie za drobno. Cebulę drobno pokroić. Czosnek wycisnąć. Podsmażyć na maśle szpinak z cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do ciepłego szpinaku zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty. Wymieszać razem.

układanie warstw

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem
Rozłożona pierwsza warstwa szpinaku na naleśniku

Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Położyć jeden naleśnik, rozłożyć warstwę szpinaku.

układanie naleśników

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem
Naleśnik rozłożony na warstwie szpinakowej

Na warstwę szpinakową rozłożyć kolejny naleśnik. Kolejno układać kolejne warstwy aż do wykorzystania naleśników i szpinaku. Na wierzchu powinien być naleśnik.

przygotowanie sosu beszamelowego

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem przygotowane do zapieczenia

Na maśle podsmażyć delikatnie mąkę. Wlewać zimne mleko cały czas mieszając. Gotować około 2 minuty. Wkroić serek topiony, dodać przyprawy i wymieszać. Wyłożyć na wierzch naleśników. Posypać parmezanem.

zapieczenie

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem
Gotowa zapiekanka

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut.