Sposób przygotowania:
Zapiekanka jesienna
Fasole namoczyć przez 10 godzin lub wziąć z puszki konserwową. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju, dodać pokrojony boczek i pokrojoną w paseczki cebulę; fasolkę wyjąć z garnka i odlać wodę; ugotować 1 kg ziemniaków na półtwardo. Pokroić w plasterki cukinie i bakłażana.
W brytfance układać w kolejności: warstwa ziemniaków, następnie cukinia, zgnieciony czosnek, potem kolejno fasola, zgnieciony czosnek, boczek, cebulka, bakłażan, a na wierzchu znowu ziemniaki. Każdą warstwę przyprawić wg upodobań. Całość polać olejem rzepakowym i wsadzić do piekarnika na 180 stopni C na 20 min.
Podać gorące.
W brytfance układać w kolejności: warstwa ziemniaków, następnie cukinia, zgnieciony czosnek, potem kolejno fasola, zgnieciony czosnek, boczek, cebulka, bakłażan, a na wierzchu znowu ziemniaki. Każdą warstwę przyprawić wg upodobań. Całość polać olejem rzepakowym i wsadzić do piekarnika na 180 stopni C na 20 min.
Podać gorące.