Andrej23

Andrej23

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zapiekanka jesienna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to danie z jesiennych warzyw. Jest szybkie, smaczne, a do tego zdrowe. Doskonałe na rodzinny obiad.

Zapiekanka jesienna

Składniki:

Zapiekanka jesienna

warzywa jesienne

Sposób przygotowania:

Zapiekanka jesienna
Fasole namoczyć przez 10 godzin lub wziąć z puszki konserwową. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju, dodać pokrojony boczek i pokrojoną w paseczki cebulę; fasolkę wyjąć z garnka i odlać wodę; ugotować 1 kg ziemniaków na półtwardo. Pokroić w plasterki cukinie i bakłażana.

W brytfance układać w kolejności: warstwa ziemniaków, następnie cukinia, zgnieciony czosnek, potem kolejno fasola, zgnieciony czosnek, boczek, cebulka, bakłażan, a na wierzchu znowu ziemniaki. Każdą warstwę przyprawić wg upodobań. Całość polać olejem rzepakowym i wsadzić do piekarnika na 180 stopni C na 20 min.

Podać gorące.