SUPERPRZEPIS

Zapiekanka jaglana z wiśniami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zapiekanka jaglana z wiśniami

Pyszna i zdrowa propozycja na "coś słodkiego". Zapiekanka jest zdrową i sytą przekąską. smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

Zapiekanka jaglana z wiśniami

 

  • (Naczynie o wymiarach około 16 x 22 cm)
  • 200g kaszy jaglanej
  • 500g wiśni świeżych/mrożonych (waga z pestkami)
  • 150g cukru
  • 500 ml mleka
  • 3/4 śmietanki 12%
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zapiekanka jaglana z wiśniami

Wiśnie:

Zapiekanka jaglana z wiśniami
Najlepiej wybierać wiśnie jędrne i zdrowe.

Wiśnie należy umyć i wydrylować.

Kasza jaglana:

Zapiekanka jaglana z wiśniami
Podczas gotowania należy uważać, aby kasza nie przypaliła się.

Mleko wlać do całkowicie metalowego garnuszka, dodać połowę cukru i esencję waniliową.
Całość wymieszać i zagotować.
Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do mleka i gotować na małym ogniu, pod przykryciem - przez 10-15 minut.
Następnie garnek z ugotowaną kaszą wstawić do rozgrzanego (do 200 stopni) piekarnika na 15-20 minut.

Zapiekanka:

Zapiekanka jaglana z wiśniami
Wiśnie i kasza muszą być rozłożone równomiernie.

Kaszę ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Na dnie umieścić wiśnie, a następnie równomiernie - kaszę.
Całość wygładzić, posypać pozostałym cukrem i ponownie wstawić do gorącego piekarnika.

Zapiekanie:

Zapiekanka jaglana z wiśniami
Wiśnie czasami puszczają sok i wierzch jest suchy.

Zapiekankę piec przez 10-15 minut.
Jeśli nie wypłynie sok - to do momentu zarumienienia się wierzchu.