anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zapiekanka babuni

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo smaczna zapiekanka.,polecam.

Zapiekanka babuni

Składniki:

Zapiekanka babuni

 

  • 10 ziemniaków
  • 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 30 dkg cienkiej kiełbasy
  • 20 dkg sera żółtego
  • 200 gram śmietanki 12%(może być odtłuszczona)
  • 4 jajka
  • 2 pęczki cienkiego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Zapiekanka babuni
Ziemniaki umyć,zalać wodą ,ugotować na pół twardo w mundurkach. Wlać olej na patelnię,zeszklić pokrojoną cebulę,dodać pokrojoną kiełbasę,podsmażyć 8 min. Dodać pokrojone pieczarki ,podsmażać jeszcze około 5 min. Przestudzone ziemniaki obrać z łupinek,pokroić, dodać 1 pęczek posiekanego szczypiorku,uduszoną cebulę, pieczarki i kiełbasę. posolić ,posypać pieprzem. Dwa jajka roztrzepać widelcem,wlać do ziemniaków,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do zapiekania wysmarować cienko olejem(najlepiej pędzelkiem) i wszystko wyłożyć,dokładnie przyklepać,zapiekać w piekarniku około 20 min w 180 st C. Gdy zapiekanka się piecze,zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach,dodać pozostałe dwa jajka i posiekany drugi pęczek szczypiorku oraz śmietankę Wszystko dokładnie wymieszać,po 20 min wysunąć zapiekankę z piecyka,polać śmietanką wymieszaną z jajkami i serem,zapiekać jeszcze 10 min z termoobiegiem,aż zapiekanka się zapiecze i masa na wierzchu zetnie. Smacznego.