browneyedgirl

browneyedgirl

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zapiekanka. Niewielki koszt. Łatwe wykonanie.

zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

Składniki:

zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

 

 

Sposób przygotowania:

zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (około 3 - 4 mm). Marchew obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na niewielkie części. Warzywa wrzucić do dużego garnka z nieosoloną wodą. Gotować aż zmiękną. Po podgotowaniu warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posolić, zalać mixem: maślanka+ duużo tymianku+ przyprawa do dań z ziemniaków+ pieprz ziołowy+ słodka papryka. Ser żółty zetrzeć na tarce do jarzyn, posypać wierzch zapiekanki, piec w 180 C, około 40 minut.

/Opcjonalnie do maślanki z przyprawami można dodać dwa surowe jajka (zagęszczą one sos)./