Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Zapiekanka z warzyw i makaronu razowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka z dużą ilością warzyw

Zapiekanka z warzyw i makaronu razowego

Składniki:

Zapiekanka z warzyw i makaronu razowego

 

  • pół paczki suchego makaronu razowego ( 20 dag)
  • mrożonka wielowarzywna (75 dag)
  • 3-4 jajka
  • duży jogurt grecki
  • przyprawa ziołowa do zup lub jajek (Dary natury)
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z warzyw i makaronu razowego
Schemat przygotowania tej zapiekanki powstał w czasach gdy przekonywałam się do diety na niskich i średnich indeksach glikemicznych. Wykorzystuję tu makaron razowy, który syci na długo, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru i nie powoduje senności po posiłku. Makaron razowy (rurki, świderki) ugotować al dente w osolonej wodzie. W drugim garnku poddusić w małej ilości wody mrożonkę warzywną. Dosłownie parę minut, nie dopuszczając do rozgotowania warzyw. W międzyczasie doprawić je do smaku. Formę do zapiekania natłuścić. Makaron razowy odcedzić. Ułożyć w formie makaron i warzywa. Na to wlać jajka roztrzepane z jogurtem,doprawione solą, pieprzem, czosnkiem. Zapiekać w średnio rozgrzanym piekarniku aż do zrumienienia.