mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Zapiekanka z makaronu, który został z poprzedniego dnia jest idealnym pomysłem na wykorzystanie resztek. Dodałam zielone warzywa: seler, por, groszek i marchewkę. Jest sycąca, pełna warzyw z dodatkiem sosu który idealnie się w niej komponuje.

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem

Składniki:

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem

 

  • sos beszamelowy:

 

 

  • warzywa:
  • 1/2 selera naciowego
  • 1 i 1/2 szklanki groszku mrożonego
  • 3 marchewki
  • 1 por biała część
  • masło klarowane do smażenia
  • 150 g makaronu kokardki ugotowanego
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 papryczka chili

 

  • kurczak marynata:
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki oregano, bazylii

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem

ETAP 1:

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem
seler naciowy przesmażony na maśle klarowanym

Seler naciowy kroję i przesmażam na maśle razem z pokrojonym porem. Wlewam 1/4 szklankę wody i duszę do miękkości. Marchew obieram i kroję w talarki. Gotuję razem z groszkiem do miękkości w osolonej wodzie.

Sos

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem
sos beszamelowy z gałką muszkatołową gotowy

Masło roztapiam i przesmażam na nim mąkę, ale nie ma ona ściemnieć. Zdejmuję z ognia i wlewam stopniowo zimne mleko cały czas mieszając montewką, wstawiam na gaz i dolewam bulion, zagotowuję. Zdejmuję z gazu. Żółtko przekładam do kubka, dodaję łyżkę sosu i mieszam, dolewam kolejną łyżkę sosu. Żółtko wlewam do sosu i mieszam ale już nie gotuję. Doprawiam solą, gałką muszkatołową.

ETAP 3:

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem
kurczak przesmażony wcześniej zamarynowany

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sól, pieprz, bazylię oraz oregano i odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie przesmażam na patelni.

ETAP 4:

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem
warzywa makaron mięso ułozone warstwami w naczyniu

Na spodzie naczynia do zapiekania układam połowę makaronu, wylewam połowę beszamelu, na to seler z porem połowa, cześć marchewki z groszkiem, połowę sera, kurczak, znowu seler, marchewka i makaron. Polewam resztą sosu, posypuję serem, dodaję chili pokrojone.
Zapiekam 30 minut temp 190 stopni.