paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwa i smaczna zapiekanka na cieście ziemniaczanym i z farszem z kiszonej kapusty pieczarek oraz kabanosa

Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem

 

  • 35 dag kiszona kapusta,
  • 12 dag kabanos,
  • Szczypiorek cienki,
  • kminek do smaku,
  • 3 sztuki ziemniaki,
  • 1 szklanka mąka,
  • 5 dag drożdże,
  • 3 łyżki mleko,
  • 2 łyżki majonez,
  • 10 dag pieczarki,
  • 1 sztuka cebula czerwona,
  • cukier do smaku,
  • ocet balsamiczny do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem
Ziemniaki obrać ugotować i ostudzić. Do miski wsypać mąkę na środku wyrobić wgłębienie i rozkruszyć drożdże zalać 3 łyżkami mleka gdy drożdże zaczną pracować dodać kminek oraz przetarte ziemniaki i wyrobić ciasto. Pozostawić by troszkę wyrosło. Gdy wyrośnie rozwałkować na wielkość formy włożyć do niej i zostawić aby znów podrosło. Później posmarować majonezem i posypać szczypiorkiem posiekanym. Kapustę kiszoną pokroić na drobno doprawić do smaku cukrem i ewentualnie octem balsamicznym. Pieczarki dobrze oczyścić i pokroić cebulkę obrać i pokroić również w kostkę podsmażyć ją z pieczarkami na łyżce masła dodać do kapusty i wymieszać . Kabanosa pokroić w plasterki dodać do farszu wymieszać i przełożyć na cisto. Wierzch można ponownie posypać szczypiorkiem piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem
Ziemniaki obrać ugotować i ostudzić. Do miski wsypać mąkę na środku wyrobić wgłębienie i rozkruszyć drożdże zalać 3 łyżkami mleka gdy drożdże zaczną pracować dodać kminek oraz przetarte ziemniaki i wyrobić ciasto. Pozostawić by troszkę wyrosło.
Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem
Kapustę kiszoną pokroić na drobno doprawić do smaku cukrem i ewentualnie octem balsamicznym. Pieczarki dobrze oczyścić i pokroić cebulkę obrać i pokroić również w kostkę podsmażyć ją z pieczarkami na łyżce masła dodać do kapusty i wymieszać
Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem
Gdy wyrośnie rozwałkować na wielkość formy włożyć do niej i zostawić aby znów podrosło. Później posmarować majonezem i posypać szczypiorkiem posiekanym.
Zapiekanka z kiszoną kapustą i kabanosem
Kabanosa pokroić w plasterki dodać do farszu wymieszać i przełożyć na cisto

Tagi:

kapusta