Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, pożywna i bardzo wydajna zapiekanka z makaronem, ciecierzyca oraz suszonymi pomidorami otulona musem z ciecierzycy.

Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie

 

  • 400 g kolorowego makaronu penne

 

 

 

 

  • 200 g startego żółtego sera

 

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

 

 

  • 1 łyżeczka oregano

 

 

 

  • szczypta chili

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie
Ciecierzycę zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia ciecierzyce odcedzić, zalać ponownie wodą, i gotować do miękkości. Wlać  tyle wody, by po ugotowaniu ciecierzycy, było jej około 2 szklanki. Ciecierzyce odcedzić, wodę zostawić.

Pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut, potem odcedzić i drobno pokroić. Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić.

W dużej misce wymieszać ze sobą makaron, pomidory oraz ciecierzycę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem, oregano oraz mieloną, czerwoną papryką.

W drugiej misce ubić wodę z ciecierzycy, powinna powstać gęsta piana. Do ubitej piany dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Zmiksować by składniki się połączyły.

Pianę pomidorową połączyć z makaronem i ciecierzycą. Ewentualnie jeszcze doprawić przyprawami. Tak przygotowane składniki na zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać obficie startym żółtym serem.

Zapiekać w 180 C przez około 30 minut.  
Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie
Makaron łączymy z pomidorami oraz ciecierzyca
Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie
Potem dodajemy ubita piane z ciecierzycy z przecierem
Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie
Przekładamy do naczyń żaroodpornych i posypujemy startym , żółtym serem
Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie
Zapiekamy w piekarniku a potem podajemy najlepiej na ciepło