Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zapiekanka wiejska z ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna i sycąca zapiekanka, powstała z tego co akurat znalazłam w lodówce. Można w niej dowolnie kombinować ze składnikami i proporcjami, zawsze wyjdzie smaczna :)

Zapiekanka wiejska z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka wiejska z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wiejska z ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić. Na oleju zeszklić cebulę i por posiekane w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć, dodać kiełbasę, pokrojoną w kostkę lub półksiężyce. Smażyć razem kilka minut na małym ogniu. W kubeczku połączyć śmietanę z mlekiem, doprawić solą (pamiętając, że ryż i kiełbasa są już słone), pieprzem, papryką i ziołami. Wymieszać. Na patelnię wrzucić ryż, zalać sosem, szybko wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać tartym serem żółtym i piec około 30 minut w 190 stopniach. Wyjąć, posypać szczypiorkiem i pokroić na porcje. Od razu podawać.
Zapiekanka wiejska z ryżem
Wyjąć, posypać szczypiorkiem i pokroić na porcje. Od razu podawać.
Zapiekanka wiejska z ryżem
W kubeczku połączyć śmietanę z mlekiem, doprawić solą (pamiętając, że ryż i kiełbasa są już słone), pieprzem, papryką i ziołami.
Zapiekanka wiejska z ryżem
Na patelnię wrzucić ryż, zalać sosem, szybko wymieszać i przełóżyć do żaroodpornego naczynia.
Zapiekanka wiejska z ryżem
Posypać tartym serem żółtym i piec około 30 minut w 190 stopniach.