Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekane warzywa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zapiekane warzywa a'la ratatouille, bez bakłażana ale i tak bardzo smaczne.

Zapiekane warzywa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane warzywa

 

  • mała i duża cukinia, ok. 800g
  • 2 pomidory
  • 4 malutkie cebule czerwone
  • kilka małych marchewek lub jedna duza
  • papryka czerwona
  • oregano
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 100g startego sera żółtego

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane warzywa
Cukinie umyć, z większej wyciać pestki i pokroić obie na cienkie plasterki. Pomidory i paprykę sparzyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroic w plasterki, paprykę w duże kostki. Cebulki pokroić w plasterki, marchewki obrać i również pokroić w talarki. Koncentrat rozprowadzić w 1/3 wody lub rosołu/zupy pomidorowej i wylać go na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układać ciasto na przemian warzywa: kilka plastrów cukinii, pomidora, papryki, cebuli, marchwi, aż do wyczerpania składników. Całość posypać oregano, solą i pieprzem. Piec ok. 30min. W 180st.C. Następnie posypać serem i piec jeszcze 15 min.
Zapiekane warzywa
Składniki potrzebne do przygotowania dania.
Zapiekane warzywa
Do naczynia wylać rozprowadzony koncentrat.
Zapiekane warzywa
Do naczynia włożyć pokrojone warzywa..

Tagi:

cukinia ser sery