paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zapiekane w koglu figi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny deser na ciepło ze świeżymi figami zapiekanymi w waniliowym koglu moglu. Można podawać z lodami

Zapiekane w koglu figi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane w koglu figi

 

  • figi świeże 2 szt
  • żółtko 4 szt
  • ciastka kruche 3 szt
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier trzcinowy 1 łyżka czubata

Sposób przygotowania:

Zapiekane w koglu figi
Figi opłukać i osuszyć a następnie naciąć na krzyż nie rozcinając figi do końca.

Do żółtek dodać cukier waniliowy i cukier trzcinowy zmiksować na puszystą jasną masę. Na dno kokilek pokruszyć ciastka.

Na ciastka wylać masę żółtkową a następnie w sam środek włożyć figę. Całość piecz około 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Zapiekane w koglu figi
Figi opłukać i osuszyć a następnie naciąć na krzyż nie rozcinając figi do końca.
Zapiekane w koglu figi
Na dno kokilek pokruszyć kruche ciastka
Zapiekane w koglu figi
Na pokruszone ciastka wylac ubite na pulchną masę żółtka.
Zapiekane w koglu figi
w sam środek włożyć figę. Całość piecz około 15 minut w nagrzanym piekarniku.