joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne połączenie smaków. Danie bardzo sycące. Naleśniki z tego przepisu wyszły niezwykle delikatne. Nadają się zarówno ze słonymi jak i słodkimi farszami.

Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem

 

 

  • Farsz:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

 

  • ser Grana Padano do posypania zapiekanki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem
Naleśniki: W misce dokładnie wymieszać jajka, mleko, mus z dyni i tyle mąki aby wyszło dość gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić na pół godziny. Farsz: Na 2 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę, czosnek, dodać zmielone filety z kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso doprawić do smaku przyprawami i usmażyć, lekko przestudzić. Usmażyć cienkie naleśniki, nakładać na nie trochę farszu i składać w trójkąty. Formę żaroodporną (25x20cm) posmarować 2 łyżkami pomidorów. resztę pomidorów zmiksować na gładką masę i przyprawić do smaku. Złożone naleśniki ułożyć w formie tak aby na siebie zachodziły. Polać sosem pomidorowym i posypać startym serem Grana padano. Naleśniki zapiekać ok 15 minut. Podawać gorące.
Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem
Mleko, jajka, mąkę i mus z dyni dokładnie wymieszać
Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki na minimalnej ilośći tłuszczu
Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem
Mięso usmażyć z cebulką, czosnkiem i przyprawami
Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym farszem
Na naleśniki nakładać farsz, składać i układać w formie żaroodpornej