Monika i Magda

Monika i Magda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Zakręcone drożdżowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warte spróbowania, bardzo smaczne

Zakręcone drożdżowe bułeczki

Składniki:

Zakręcone drożdżowe bułeczki

 

  • Ciasto:
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • Nadzienie:
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 tabliczki czekolady (gorzka i mleczna)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy na muffiny
  • 1 jajko i pół opakowania śmietanki 30% do posmarowania ciasta przed pieczeniem

 

Sposób przygotowania:

Zakręcone drożdżowe bułeczki
Przygotuj rozczyn i odstaw na ok 15 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, możesz użyć miksera . Odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek max 1 cm. Przygotuj nadzienie: wymieszaj wszystki składniki mikserem. Placek posmaruj czekoladą, a następnie zwiń w rulon i pokrój na kawałki ok 3cm. Foremkę na muffiny wysmaruj masłem i ułóż odwrócone ruloniki. Posmaruj jajkiem ze śmietaną. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopi i piecz ok 30 minut. Odstaw do ostygnięcia