bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Zając lub królik po nicejsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny i ciekawy pomysł. polecam

Zając lub królik po nicejsku

Składniki:

Zając lub królik po nicejsku

 

  • niekoniecznie), 4 dag koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn i czosnek do smaku, zalewa z octu.
  • cebuli, 100 ml wody, 100 ml octu, sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Zając lub królik po nicejsku
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny (często mięso obracać). Następnie wyjąć z zalewy, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać. Pie¬czarki oczyścić, opłukać, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z cebulą, oliwkami, opłukanymi kaparami, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem.
Zalewa z octu: Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, zalać wodą i octem, dodać przyprawy, zagotować.

Tagi:

kapary