SUPERPRZEPIS

Zawijasy z dżemem jabłkowym i cynamonem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Zawijasy z dżemem jabłkowym i cynamonem Więcej zdjęć (3)

Smaczne drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym i cynamonem, wspaniałe do szklanki mleka na kolację. Polecam.

Składniki:

Zawijasy z dżemem jabłkowym i cynamonem

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

 

  • 9 szklanki mąki
  • 4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 16 g suchych drożdży
  • DODATKOWO;
  • 2 małe słoiczki dżemu jabłkwego
  • ok 2 łyżek cynamonu
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Zawijasy z dżemem jabłkowym i cynamonem
Do 8 szklanek mąki dodajemy cukier, drożdże, olej i ciepłe mleko i zagniatamy ( ciasto jest luźne). Zostawiamy na godz. do podwojenia objętości.

Po godzinie dosypujemy resztę mąki 1 szklanka, sól, proszek, sodę i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się mocno lepiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 2 częsci i wałkujemy na prostokąt.

Smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na ok 5 cm kawałki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.

Wkładamy do blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 C i pieczemy przez 40-45 min. do brązowej skórki.

Bułeczki po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.
Zawijasy z dżemem jabłkowym i cynamonem
wałkujemy i smarujemy dżemem jabłkowym i posypujemy cynamonem.
Zawijasy z dżemem jabłkowym i cynamonem
wykłądamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy.

Tagi:

ciasto