halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zawijańce parówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Parówki w cieście drożdżowym są smaczną przekąską na gorąco.Łatwo zrobić , trochę czasu trzeba poświęcić na ciasto drożdżowe.

Zawijańce parówkowe

Składniki:

Zawijańce parówkowe

 

Sposób przygotowania:

Zawijańce parówkowe
Przygotować rozczyn z drożdży.Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodać pokruszone drożdże, odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sól, gałkę muszkatołową, mleko, drożdże wyrośnięte, olej. Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować cienko, pokroić na kwadraty lub prostokąty w zależności jak długie mamy parówki. Obrać parówki z osłonek. Ja przekroiłam parówki na pół ponieważ były dość długie. Na każdy prostokąt położyć parówkę, założyć rogi ciasta, lekko przycisnąć. Dla ozdoby można włożyć do ciasta po 2 ziarnka pieprzu .Ułożyć zawijańce parówkowe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Tagi:

jajko jajka