Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Żołądki w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne żołądki w sosie własnym

Żołądki w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołądki w sosie własnym

 

  • 40 dkg żołądków z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • kawałek marchewki i pietruszki
  • 1 łyżeczka kucharku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki śmietany
  • pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Żołądki w sosie własnym
Żołądki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Wodę odlewamy, wlewamy nową i znów gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Na odrobinie tłuszczu podsmażamy żołądki z cebulą. Podlewamy wodą, wsypujemy kucharek, mąkę i paprykę. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Dusimy do miękkości. Zabielamy sos śmietaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Żołądki w sosie własnym
Żołądki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Wodę odlewamy, wlewamy nową i znów gotujemy 10 minut. Odcedzamy.
Żołądki w sosie własnym
Na odrobinie tłuszczu podsmażamy żołądki z cebulą. Podlewamy wodą, wsypujemy kucharek, mąkę i paprykę.
Żołądki w sosie własnym
Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Dusimy do miękkości.
Żołądki w sosie własnym
Zabielamy sos śmietaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami i surówką.