Karczma Honorietty

Karczma Honorietty

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Z mchu i paproci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od czegoś trzeba zacząć tą kulinarną przygodę. Zatem prezentuję sposób na efektowne ciasto lub tort. Można przełożyć kremem lub serwować jako samodzielnie posypane np. cukrem pudrem. Warto też poeksperymentować z rodzajami mąki.

Z mchu i paproci

Składniki:

Z mchu i paproci

Ciasto:

  • 2 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 450, lub dowolny)
  • proszek do pieczenia
  • szklanka oleju/rozpuszczonej margaryny

Krem:

  • duża śmietana kremówka (30 - 36%) 300-400 g
  • 3-4 śmietan fixy lub żelatyna
  • cukier waniliowy lub cukier puder (3 łyżki)
  • opcjonalnie serek mascarpone i pestki granatu lub draże mleczne i zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Z mchu i paproci

Ciasto

Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. W misce wymieszać suche składniki. Mąkę dobrze przesiać. Dodać jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Może być mikserem, ale i też ręką. Gdy mamy już gotową masę, to dodajemy szpinak. Wymieszać ręcznie. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyka". Sprawdzić po ok. 15-20 minutach jak się ma ciasto. Jeśli jest za wysoka temperatura, to należy zmniejszyć do ok 150 stopni. Wszystko zależy od rodzaju piekarnika.

Krem

Najzwyczajniej w świecie ubić śmietanę z dodatkiem cukru smakowego lub pudru oraz fixu lub żelatyny dla uzyskania trwalszego efektu. Ja dodaję też trochę zielonego barwnika, by uzyskać pistacjowy kolor kremu.

Ciasto można też przygotować w formie przekładanego tortu. Należy wtedy skroić wierzch i spód oraz boki ostudzonego ciasta, by odsłonić jego zieloność. Przełożyć kremem lub wyłożyć go na górę a następnie pokruszyć odkrojone skrawki i obsypać nimi masę. Na koniec zielony mech można przyozdobić pestkami granatu lub drażami. Całość dobrze jest wykonywać w tortownicy, by utrzymać pierwotny kształt ciasta. W przypadku wykonywania wersji z kremem należy nasz wypiek schłodzić w lodówce.