A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Uszka z pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

kupione uszka są wprawdzie z różnym nadzieniem i różnej wielkości elegancko wykończone,ja jednak wolę sama je zrobić,wtedy święta są tuż ;-)

Uszka z pieczarkami

Składniki:

Uszka z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Uszka z pieczarkami
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i zaparzamy wrzątkiem,odstawiamy do przestygnięcia, Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki,podobnie cebulę,oba składniki kroimy drobno w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ciasto wyrabiamy w misce dodajemy jajko i w razie potrzeby mąkę, ciasto powinno mieć spójną, ale lekką konsystencję,łatwą do rozwałkowania. Rozwałkowujemy cieniutki placek i wycinamy małe kółeczka, ja użyłam do tego kieliszka do koniaku. Na środek naszych maleństw nakładamy odrobinę farszu i sklejamy maleńkie pierożki, następnie przeciwległe rogi sklejamy ze sobą. Powstałe uszka można zrobić troszkę wcześniej i zamrozić, dzięki temu zyskamy więcej czasu w Wigilię. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT.