nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Uproszczona La bamba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uproszczona, ale pyszna wersja La bamby.

Uproszczona La bamba

Składniki:

Uproszczona La bamba

 

  • Na kwadratową foremkę:

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 1 l soku pomarańczowego
  • 2 budynie malinowe (bez cukru)
  • 1/2 szkl. cukru

 

  • Dodatkowo:
  • bita śmietana truskawkowa w spray/u
  • cząstki mandarynki
  • posypka czekoladowa
  • srebrne perełki

Sposób przygotowania:

Uproszczona La bamba
Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, po czym dodajemy stopniowo żółtka i cukier. Zmniejszamy obroty miksera, dosypujemy mąkę i proszek, po czym delikatnie łączymy masę, którą następnie przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy w temp. ok. 180 stopni ok. 10 minut. Studzimy. Przygotowujemy masę: 3/4 litra soku zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałej częsci rozrabiamy budynie, które wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy przez chwilę, stale mieszając. Gorącą masę wlewamy na biszkopt. Studzimy, po ostygnięciu wkladamy do lodówki do czasu, aż całkowicie stężeje.Ciasto kroimy na kawałki, ozdabiamy cząstkami mandarynki, kleksem bitej śmietany i posypką. * w oryginalnym przepisie są budynie waniliowe i górna warstwa ze śmietany kremówki, którą pominęłam.