iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Udka faszerowane i chrupiące

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

z udek kości trudno jest wyjąć pierwszy raz, ale gdy opanujemy tę sztukę to możemy je przyrządzić z łatwością.

Udka faszerowane i chrupiące

Składniki:

Udka faszerowane i chrupiące

 

  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 20 dag pieczarek,
  • mały pęczek kopru,
  • dymka wraz z szczypiorem,
  • połowa łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka przyprawy do kurczaka.

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane i chrupiące
Z udek odbywamy delikatnie skóry żeby ich nie rozerwać, przy końcu pałki łamiemy kość i wyjmujemy zostawiając samą skórę. Następnie od kości odrywamy mięso, mielimy razem z pieczarkami,piersią, koprem oraz szczypiorem z dymką, solimy pieprzymy. W każdą skórę wkładamy farsz formując udka, zaginamy kawałek skóry i podkładamy pod spód udka, można spiąć wykałaczką, posypujemy przyprawą do kurczaka, pieczemy godzinę w temp. 160 stopni.