Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Udka z kurczaka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W sam raz na obiad. Uwielbiam je.

Udka z kurczaka pieczone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z kurczaka pieczone

 

  • 1 kg udka kurczaka całe,
  • do smaku przyprawa do kurczaka Prymat,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1/2 szklanki oliwa z oliwek,
  • 2 łyżeczki ocet winny,
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie Prymat,
  • 1 łyżeczka keczup,
  • 2 łyżki masło,
  • 1/2 sztuki cebula

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pieczone
Udka z kurczaka wraz z podudziami( można je podzielić) umyć i osuszyć. Oliwę zmiksować( lub dobrze wymieszać) z octem winnym, keczupem i ziołami. Dodać posiekaną cebulkę. Tak przygotowaną marynatą polać kurczaka i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, obłożyć kawałkami masła, delikatnie podlać wodą i piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 30 minut.
Udka z kurczaka pieczone
Udka z kurczaka pieczone
Udka z kurczaka pieczone
Udka z kurczaka pieczone