Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Udka z kurczaka, duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

aromatyczne mięso rozpływające się w ustach

Udka z kurczaka, duszone

Składniki:

Udka z kurczaka, duszone

 

  • 3-4 udka z kurczaka
  • 1 czubata łyżka czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka, duszone
Udka umyć dokładnie, osuszyć. Posypać czosnkiem, skropić sosem sojowym i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję je wieczorem żeby poleżały sobie przez noc. Zamarynowane udka kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem, skórą do spodu aby ładnie się zrumieniła. Kiedy się przysmaży udka obracamy, podlewamy 1/3 szkl. wody i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 20-30 min.. W czasie duszenia kilkakrotnie polewamy wierzch udek wytworzonym sosem i ew. dolewamy nieco wody jeśli zbytnio odparuje. Podajemy z ryżem albo ziemniakami i surówką, dobre są też na zimno. Nie solę udek bo sos sojowy jest słony. Czas przygotowania nie uwzględnia leżakowania mięsa.