Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z czosnkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Górne części udek z kurczaka w marynacie z dodatkiem cebuli i czosnku, a następnie pieczone z dodatkiem masła.

Udka z czosnkiem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z czosnkiem i cebulą

 

  • 4 górne części udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól ziołowa do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Udka z czosnkiem i cebulą
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w piórka cebulę, zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć mięso, wymieszać. Mięso w marynacie odłożyć w chłodne miejsce na minimum godzinę. Zamarynowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Masło pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie. Naczynie z mięsem przykryć folią aluminiową. Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię, temperaturę zwiększyć do 200 stopni. Mięso piec przez kolejne 20 minut (aż się ładnie zrumieni).
Udka z czosnkiem i cebulą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski i wymieszane.
Udka z czosnkiem i cebulą
Mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Udka z czosnkiem i cebulą
Zamarynowane mięso ułożone w naczyniu do zapiekania.
Udka z czosnkiem i cebulą
Pokrojone w plasterki masło rozłożone na mięsie.