Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Udka z czosnkiem w pomarańczach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Udka rozpływają się w ustach, a sosik nadaje im wspaniały smak;)

Udka z czosnkiem w pomarańczach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z czosnkiem w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Udka z czosnkiem w pomarańczach
Udka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomarańcze parzymy, obieramy i oddzielamy miąższ od błonek. Przyprawione kawałki kurczaka układamy w woreczku, wciskamy sok z pomarańczy, pozostały po jej obraniu.Cząstki pomarańczy i plasterki czosnku wrzucamy do udek. Zamykamy szczelnie woreczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i pieczemy ok 40 min. Gotowe mięsko kurczaka wyjmujemy z woreczków. Sos powstały po pieczeniu wlewamy do blendera wraz z pieczoną pomarańczą i czosnkiem i blenderujemy na jednolitą masę. Sos podajemy z udkami.
Udka z czosnkiem w pomarańczach
Udka przyprawiamy dodajemy pokrojony w plasterki czosnek
Udka z czosnkiem w pomarańczach
W woreczku do pieczenia układamy udka cząstki pomarańczy i plasterki czosnku
Udka z czosnkiem w pomarańczach
Po upieczeniu rozcinamy woreczek i wyjmujemy gotowe udka
Udka z czosnkiem w pomarańczach
Powstały podczas pieczenia sos blenderujemy z pomarańczą i czosnkiem na jednolitą masę.