aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Udka w powidłach śliwkowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne mięso i leciutko słodkawym smaku.

Udka w powidłach śliwkowych

Składniki:

Udka w powidłach śliwkowych

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1 szkl bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka octu
  • Sól
  • Słodka papryka mielona
  • 3-4 łyżki powidła śliwkowego
  • Olej
  • jarzynka

 

Sposób przygotowania:

Udka w powidłach śliwkowych
Sos: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, rumienimy ją na jednej łyżce masła. Dodajemy do niej koncentrat, keczup, powidła, ocet i przyprawiamy cukrem i solą. Dodajemy bulion i dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Udka myjemy i osuszamy, oprószamy jarzynką i słodką papryką. Smażymy na rumiano na maśle. Przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniki do godziny w 180 stopniach.