BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Udka w ciemnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne , aromatyczne udka są wspaniale na obiad .

Udka w ciemnej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w ciemnej marynacie

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżki miodu
  • papryka ostra szczypta
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa
  • 4 udka kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka w ciemnej marynacie
Robimy marynatę z podanych składników , którą smarujemy udka kurczaka . Przekładamy do naczynia i wkładamy przykryte do lodówki na około 1 godzinę . Na patelnię wylewamy olej i smażymy udka z obu stron , tak aby miały przypieczoną skórkę . Udka przekładamy do garnka , wlewamy tłuszcz z patelni .Garnek przykrywamy i dusimy kurczaka do miękkości , około 20-25 minut .Udka podajemy z ryżem lub z chrupiącą bagietką .
Udka w ciemnej marynacie
marynatą nacieramy udka i w naczyniu chowamy do lodówki .
Udka w ciemnej marynacie
Zamarynowane udka smażymy na rumiano na patelni .
Udka w ciemnej marynacie
Podsmażone mięso przekładamy do garnka .
Udka w ciemnej marynacie
Garnek przykrywamy i dusimy jeszcze udka do miękkości .