Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ucierane ciasto z budyniem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przesycone smakiem jabłek z cynamonem ciasto posmakuje od pierwszego kęsa.

Ucierane ciasto z budyniem i jabłkami

Składniki:

Ucierane ciasto z budyniem i jabłkami

 

 

  • MASA BUDYNIOWA,

 

  • 3 budynie waniliowe,
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukrur kryształu,

 

  • Masa jabłkowa, :

 

  • 1 kg jabłel,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mąki iemniaczanej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z budyniem i jabłkami
Ciasto.: Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem.,a białka ubijamy na sztywną pianę . Dodajemy do margaryny mąki i proszek do pieczenia. Pod koniec mieszamy z ubitymi białkami. Szykujemy blaszke . 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną posmarowaną folię w blaszce . Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy odsoku. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszamy iwykładamy na ciasto. Masa budyniowa; W litrze mleka gotujemy budynie z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Gorący budyń wylewamy na warstwę masy jabłkowej. Na niego ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem