Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Tygrys

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z ciemnym biszkoptem, kokosową masą i toffi

Tygrys Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tygrys

 

  • Biszkopt:
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego lub śliwkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Tygrys
Biszkopt: Margarynę, kakao, cukier , 6 łyżek wody rozpuścić , zagotować i ostudzić. Zimną masę zmiksować z dżemem , żółtkami oraz mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na końcu wymieszać z ubitymi białkami. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto przeciąć na pół.Masa: 2 szklanki mleka zagotować , a w pół szkl mleka rozmieszać żółtka , mąki wlać do gotującego się mleka , ugotować budyń i ostudzić. Jedną szklankę mleka zagotować i gorącym zalać kokos. Odstawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć , dodać budyń oraz kokos . Do smaku można dodać spirytus . Warstwy: 1 część ciasta - 1/2 masy - warstwa herbatników - masa krówkowa - warstwa herbatników - 1/2 masy - 2 część ciasta - polewa
Tygrys
Zimną czekoladową masę utrzeć z dżemem żółtkami mąką z proszkiem i wymieszać z ubitymi białkami
Tygrys
Miękką margarynę utrzeć na gładką masę dodać zimny budyń i kokos
Tygrys
Na jedno ciasto czekoladowe rozsmarować połowę masy ułożyć herbatniki na nie rozsmarować masę krówkowa
Tygrys
Na herbatniki rozsmarować pozostałą masę przykryć drugim ciastem i polać polewą