Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Twarogowy deser z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Deser z mielonym twarogiem, galaretką i owocami z kompotu.

Twarogowy deser z bezami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Twarogowy deser z bezami

 

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 szklanka mielonego twarogu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • śliwki z kompotu - wg uznania
  • małe bezy (ok. 8 sztuk)

Sposób przygotowania:

Twarogowy deser z bezami
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i również ostudzić. Twaróg przełożyć do miski. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do twarogu i wymieszać. Do masy twarogowo-śmietanowej dodać tężejącą galaretkę truskawkową, wymieszać i rozlać do miseczek lub pucharków. Schłodzić w lodówce. Na zastygniętej masie ułożyć odsączone z kompotu śliwki (można użyć świeżych owoców). Na owoce wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Miseczki z deserem odłożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Jak galaretka będzie już sztywna, posypać ją pokruszonymi bezami.
Twarogowy deser z bezami
Śmietana kremówka przelana do miski i ubita na sztywno.
Twarogowy deser z bezami
Tężejąca galaretka truskawkowa wlana do masy twarogowo śmietanowej.
Twarogowy deser z bezami
Wymieszana z galaretką masa rozlana do miseczek.

Tagi:

śliwki beza bezy