Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Trójkąty ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zaletą tych ciasteczek jest to, że szybko je się robi, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Pomimo, że są drożdżowe to wychodzą kruche. Polecam do popołudniowej kawki.

Trójkąty ze śliwką

Składniki:

Trójkąty ze śliwką

Ciasto:

Dodatkowo:

  • około pół kilo śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Trójkąty ze śliwką
1. Drożdże rozcieramy ze śmietaną, cukrem waniliowym, jajkiem i szczyptą soli na gładką masę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Mąkę i margarynę przekładamy do miski, rozcieramy lub siekamy, dodajemy rozczyn i zagniatamy gładkie i mięciutkie ciasto.

3. Przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy brzegi formując trójkąt.

4. Przygotowane trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.

5. Upieczone obficie oprószamy cukrem pudrem.