gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tradycyjny żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny żurek z ziemniakami i smażoną kiełbaską. Prosty w wykonaniu, kwaskowy i sycący. Polecam przepis.

Tradycyjny żurek

Składniki:

Tradycyjny żurek

 

  • 500 ml zakwasu żurkowego,
  • 300 g kiełbasy,
  • 5 plasterków boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 5 ziemniaków,
  • kawałek selera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna angielskie,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • sól i pieprz,
  • kurkuma,
  • 2 łyżki śmietany,
  • jajka na twardo.

Sposób przygotowania:

Tradycyjny żurek
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do boczku.

Warzywa obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i chwilę podsmażamy.

Wszystko zalewamy wodą około 3-4 litry. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około 30 minut.

Dodajemy zakwas żurkowy i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Zabielamy śmietaną.

Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego ;)  

Tagi:

zupa żurek