jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowe szaszłyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Aby szybciej wykonać ten deser możemy użyć gotowej bitej śmietany lub całkowicie ją pominąć. Wówczas truskawki delikatnie polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Truskawkowe szaszłyki

Składniki:

Truskawkowe szaszłyki

 

  • Składniki, 9 sztuk:
  • 120 ml śmietanki 30 %,
  • 0,5-1 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • Około 45 truskawek mniej więcej tej samej wielkości,
  • 3 kostki czekolady deserowej do dekoracji,
  • Listki melisy do dekoracji,
  • 9 patyczków na szaszłyki

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe szaszłyki
Truskawki płuczemy, osuszamy i obieramy z szypułek. Nabijamy po 5 na każdy z patyczków. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dokładamy cukier do smaku, a następnie żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę przekładamy np. do worka cukierniczego, szprycy. Tężejącą wyciskamy wzdłuż truskawkowych szaszłyków tworząc wężyk. Całość posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy na około 5-10 minut do chłodu, by śmietanka dobrze zastygła. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.