SUPERPRZEPIS

Truskawkowe ciasto na herbatnikach

  • cooked
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Truskawkowe ciasto na herbatnikach

Pyszne, wiosenne ciacho bez pieczenia. Słodki budyń, truskawki i bita śmietana - rozkosz dla podniebienia!

Składniki:

Truskawkowe ciasto na herbatnikach

masa budyniowa

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła

masa truskawkowa

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru

masa śmietanowa

  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto na herbatnikach

Etap 1

Truskawkowe ciasto na herbatnikach
Etap 1 - wyłożyć herbatniki i masę budyniową

Przygotuj budyń: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i masłem. Drugą część mleka zmiksować z mąką i jajkiem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać pozostałe mleko i gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników. Następnie jeszcze ciepły budyń przełożyć na herbatniki.

Etap 2

Truskawkowe ciasto na herbatnikach
Etap 2 - wyłożyć kolejną warstwę herbatników

Na masę budyniową wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

Etap 3

Truskawkowe ciasto na herbatnikach
Etap 3 - przygotować masę truskawkową

Przygotować masę truskawkową: truskawki obrać ze szypułek, umyć, przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zblendować truskawki, dodać cukier i galaretkę. Całość wymieszać i pozostawić do stężenia.
Gdy masa truskawkowa zacznie lekko się "zsiadać", należy przełożyć ją na warstwę herbatników.

Etap 4

Truskawkowe ciasto na herbatnikach
Etap 4 - przygotować masę śmietanową

Następnie przygotować masę śmietanową: 0,5 litra kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru pudru. Na wierzch ciasta zetrzeć kawałek czekolady. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!