2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Truskawkowa kopuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser który zrobiłam na zakonczenie sezonu truskawkowego z dodatkiem pijanych biszkoptów to hit lata, zachęcam do zrobienia równeiż z innymi owocami.Jest pyszny!

Truskawkowa kopuła

Składniki:

Truskawkowa kopuła

 

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 30 dag twarożku z wiaderka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 dag startej białej czekolady
  • 4 listki żelatyny
  • 10 dag podłużnych biszkoptów
  • Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 400 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru
  • Metalowa miska

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa kopuła

ETAP 1:

Truskawkowa kopuła
z truskawek i wody gotuję kompot wsypuję galaretkę

Umyte odszypułkowane i pokrojone truskawki wkładam do rondla wlewam 400 ml zimnej wody zagotowuję jak kompot, wsypuję łyżkę cukru zestawiam z ognia, i wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia.

ETAP 2:

Truskawkowa kopuła
tężejącą galaretkę wlewam do miski wyłożonej folią

Tężejącą galaretkę wylewam do miski wyłozonej folią wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.

ETAP 3:

Truskawkowa kopuła
masę ubijam dodaję połamane i nasączone biszkopty w likierze

Namoczone listki żelatyny odciskam w dłoniach przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofali zostawiając na kilka sekund,
Zimną prosto z lodówki kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę.
Połamane na kawałki biszkopty skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, delikatnie łączę .

ETAP 4:

Truskawkowa kopuła
masę wykładam na sztywną galeretkę chłodze w lodówce

masę wykladam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, ciasto przekładam na paterę dekoruję i podaję.