marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Terrina z wędzonego łososia i serka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatne terriny mają w sobie coś z pasztetu, choć są bez pieczenia. Można stosować do nich ugotowane na twardo jajka, ryby wędzone, warzywa itp. Świetnie nadają się na wczesne kolacje lub proszone obiady, a czasami nawet śniadania wielkanocne.

Terrina z wędzonego łososia i serka

Składniki:

Terrina z wędzonego łososia i serka

 

  • 400 g. wędzonego łososia w plastrach,
  • 150 g. serka śmietankowego,
  • 60 g. serka koziego miękkiego,
  • 2 pełne łyżki siekanego koperku,
  • 2 pełne łyżki siekanego szczypiorku,
  • 4 pełne łyżki uprażonych ziaren słonecznika,
  • oraz folia spożywcza i klamerka do spięcia.

Sposób przygotowania:

Terrina z wędzonego łososia i serka
Wędzone płaty łososia po wypakowaniu przepuścic przez maszynkę do mięsa, a potem wymieszać z dwoma rodzajami serków- śmietankowego i koziego pokrojonego w paski. Opłukać, strzepnąć szczypiorek i koperek oraz posiekać i dodać do farszu. Na koniec dodać cztery łyżki uprażonych nasion słonecznika i wszystko dokładnie wymieszać.

Foremkę cwibakową wyłożyć folią spożywczą i na nią kłaść łyżkami farsz z łososia, a potem zawinąć wierzch folią i wstawić terrinę do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu odpakować z folii i pokroić na plastry.

bez gotowania