Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Tęczowe ciasto z uśmiechem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolorowe ciasto na zimowy dzień...

Tęczowe ciasto z uśmiechem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowe ciasto z uśmiechem

 

  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty barwnika
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 700 ml soku z marchewką. np. Kubuś
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier puder do smaku
  • 2- 3 kostki czekolady
  • 1 opakowanie ciastek Delicji
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Tęczowe ciasto z uśmiechem
Margarynę rozpuszczamy. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i barwnik oraz rozpuszczoną margarynę. Masę przekładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Z soku odlewamy jedną szklankę, resztę zagotowujemy. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, dodajemy do gotującego się soku. Tak ugotowany budyń przekładamy od razu na biszkopt. Na gorącym budyniu układamy delicje czekoladą do góry. Odstawiamy do wystygnięcia. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę cytrynową, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy dodając cukier puder do smaku. Pod koniec ubijania, gdy będzie już sztywna dodajemy zimną galaretkę( nie stężałą). Masę przekładamy na wystudzony budyń. Całość posypujemy startą czekoladą i odstawiamy do czasu, aż masa śmietanowa zastygnie.
Tęczowe ciasto z uśmiechem
Przygotowanie kolorowego biszkoptu- spodu do ciasta
Tęczowe ciasto z uśmiechem
Wykładanie a ciasto masy z soku z marchwi oraz budyniu.
Tęczowe ciasto z uśmiechem
Wykłądanie delicji na masę z budyniu oraz soku marchewkowego.
Tęczowe ciasto z uśmiechem
Na Delicje i mase budyniową wykładamy śmietane z galaretką, całość posypujemy startą czekoladą.