Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta porosołowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zastanawiacie się czasem co zrobić z mięsa z rosołu? Ja proponuję pyszną tartę.

Tarta porosołowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta porosołowa

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • FARSZ:
  • 250g mięsa z rosołu- obranego z kości (najlepiej indyk lub kurczak)
  • 2 marchewki ugotowane w rosole
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • koperek
  • SOS:
  • jajko
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta porosołowa
Zaczynamy od wymieszania mąkę z solą,dodjemy miękkie masło, jajko i jogurt i wyrobiamy ciasto. Gładkie ciasto zawijamy wfolię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy iukładamy w formie do pieczenia tary, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto trzeba ponakłuwać widelcem, żeby nie urosło i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10minut.W tym czasie obieramy cebulę i posiekamy wdrobną kostkę. Trzeba ją zeszklić na patelni z łyżką masła. Dodać mięso i marchewkępokrojone w drobną kostkę. Wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym i posiekanymkoperkiem i pietruszką. Dprawiamy do smaku solą i pieprzem.Farsz przekładamy nazapieczony spód tarty.Przygotwujemy sos zroztrzepanego jajka, jogurtu, soli i pieprzu do smaku. Gotowym sosem polać farsz, można po wierzchu posypać jeszcze grubo mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni ok 30 minut.
Tarta porosołowa
Ciasto na tartę powinno być cienkie, a brzegi wysokie, żeby farsz i sos pozostały w środku
Tarta porosołowa
Tartę kroimy na kawałki jak tort, bez zostawiania kółka w środku