Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Tarta śmietankowa z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Latem uwielbiam zatopić się w delikatnym kremie przełamanym kruchym ciastem i słodkimi sezonowymi owocami. Dziś chciałam Was zaprosić na tartę tak pyszną jak babci

Tarta śmietankowa z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta śmietankowa z truskawkami

Ciasto

  • 1 1/3 szklanki mąki typ 550;
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/2 szklanki drobnego cukru;
  • 3 żółtka
  • skórka z jednej cytryny;
  • 150 g masła prawdziwego

Krem

Sposób przygotowania:

Tarta śmietankowa z truskawkami

Ciasto

1. Mąkę przesiać z kakao.
2. Dodać zimne masło i szybko wymieszać.
3. Żółtka oddzielić od białek i zmieszać z ciastem.
4. Wyrabiać i zawinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce min.30 minut.
5. Na dno formy do tart wyciąć z pergaminu koło. Formy nie trzeba niczym smarować, gdyż ciasto posiada wystarczającą ilość tłuszczu i się nie przyklei.
6. Formę wyłożyć schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem i znów włożyć na 20 minut do lodówki.Na ciasto położyć pergamin i obciążyć cieciorką. Najlepiej tylko ranty
7.Piec w temperaturze 200 stopni (tryb góra-dół) ok 10 minut. Zdjąć papier i dalej piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika. Schłodzić.

Krem

1. Mleko zagotować z wanilią. Żółtko utrzeć z cukrem na kogel mogel. Dodać mąką i miksować około 1 minuty.
2. Do masy jajecznej dodać cienkim strumieniem mleko i miksować na wolnym trybie. Dalej podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając aby nie przypaliło się od spodu.
W momencie gęstnienia zdjąć z ognia. Schłodzić w lodówce. Aby krem był bardziej delikatny warto dodać do schłodzonej masy ubitą na sztywno bitą śmietanę.

Składanie tarty

Na wystudzony spód tarty nakładamy łyżką krem . Na krem układamy truskawki i melisą. Pamiętajcie możecie użyć różnych owoców sezonowych np.jagody, maliny, poziomki.

Tarta śmietankowa z truskawkami
e słońcem truskawki skąpane w lekkim kremie na kruchym spodzie